Hacı Şükrü Kebap Salonu

1907'den beri değişmeyen lezzetin tek adresi
Kevin The Butcher Red

Hacı Şükrü ÇEŞMECİ

1. kusak d.1885-Ö.1949

Hacı Şükrü, Konyada 1855-1949 yılları arasında yaşamıştır. 1907 yılında Konyada bedesten içinde kendi mülkiyeti olan küçük ahşap binada fırın kebabı ve poğaçası ile ilk hizmetini vermiştir. Anadolunun vazgeçilmeyen damak tadını unutulmaz lezzetleri arasına katmıştır. İşindeki başarı ve istikrarını, otoritesi ve kalitesinden hiç bir zaman taviz vermeyerek elde etmiştir. Kuzuların 4 aylık büyüme ve serpilme sürecinde dükkanın kepenkleri indiriliyor. İşletmeci kebabın yapılış usulünü saklamamış ve bir çerçeve içinde duvara asmıştır. . Fırın Kebabı Konya ve Karaman yöresindeki kuzulardan yapılıyor. Fırın kebabı hazırlanırken sadece ön kol (akçeyrek) ve kaburga etleri kullanılır. Taş fırında meşe odunuyla büyük bakır leğenlerde kendi yağı ve suyu ile pişer. Pişirme süresi 5-7 saat sürüyor. 3 kg. çiğ etten 1 kg. kebap çıkıyor. Etten %38i kemik, %25inde yağ çıkar.

Kebabın en lezzetli yeri orta yağlı kaburga kısmıdır. Kebap yerken çatal bıçak kullanılmaz. Çünkü kebapın lezzetini kaçırdığı düşünüldüğü için elle yenir.

Hacı Şükrü Çeşmeci 1949 yılında vefat edince hem damadı hemde yeğeni Hacı Ali Şengönül dükkanın başına geçerek işletmeyi devralmıştır. Hacı Ali Şengönül olağanüstü gayretleriyle aynı kalite ve hizmeti bozmadan 53 yıl bu mesleği sürdürmüştür. Kebapçı Şükrü ismini daha da markalaştırarak yurt dışına kadar ün kazanmış, Türkiyenin kebap evi markası olmuştur.

Hacı Ali Şengönül, 16.06.2001 tarihinde rahatsızlanarak vefat etmiştir. 3. Kuşak olan büyük oğlu Hacı Şükrü Şengönül bu iş yerini devralarak işletmeciliğin devamını sağlamıştır. Dedesinin ve babasının başarılarını ve kalitesini devam ettirebilmek için çaba sarf etmiştir. Hacı Şükrü Gönül bu mirası Konya halkına, yerli ve yabancı turistlere sevdirmiş daha da ün kazanmıştır. Ailenin en ilginç yanı tarihi eserleri koruma, toplama ve sergileme merakıdır. 3. Kuşak Hacı Şükrü deneyimli araştırmacı, iyi bir kolleksiyonerdir. Merkez ve Meram şubeleri adeta bir etnografya müzesidir. Duvarlarda halkın beğenisine sunulmuştur.Bu işletmede yemek yemek çok otantik ve keyiflildir.

3. Kuşak Hacı Şükrü Şengönülün rahatsızlığı nedeniyle oğulları olan 4. Kuşak Ali Şengönül ve Ayhan Şengönül bu iş yerinin devamını sağlamaya çalışmaktadır. Meram şubesindeki Hacı Şükrü Fırın Kebap Evinde müşterilerine sunmak için menü çeşitlerini fazlalaştırarak Konya mutfağını taşımışlardır. Meramdaki Hacı Şükrü Frın Kebap Evi, Hacı Şükrü Fırın KEbap Evinin 2. Şubesi olup 3. Şubesini açmak için çalışmalar yapmaktadır. Halkımıza daha yakın olmanın ve daha iyi bir hizmet verebilmek için şubelerini çoğaltmaya yönelik çalışmaları vardır.