Hacı Şükrü, Konyada 1855-1949 yılları arasında yaşamıştır. 1907 yılında
Konyada bedesten içinde kendi mülkiyeti olan küçük ahşap binada fırın kebabı ve
poğaçası ile ilk hizmetini vermiştir. Anadolunun vazgeçilmeyen damak tadını
unutulmaz lezzetleri arasına katmıştır. İşindeki başarı ve istikrarını,
otoritesi ve kalitesinden hiç bir zaman taviz vermeyerek elde etmiştir.
Kuzuların 4 aylık büyüme ve serpilme sürecinde dükkanın kepenkleri indiriliyor.
İşletmeci kebabın yapılış usulünü saklamamış ve bir çerçeve içinde duvara
asmıştır. . Fırın Kebabı Konya ve Karaman yöresindeki kuzulardan yapılıyor.
Fırın kebabı hazırlanırken sadece ön kol (akçeyrek) ve kaburga etleri
kullanılır. Taş fırında meşe odunuyla büyük bakır leğenlerde kendi yağı ve suyu
ile pişer. Pişirme süresi 5-7 saat sürüyor. 3 kg. çiğ etten 1 kg. kebap
çıkıyor. Etten %38i kemik, %25inde yağ çıkar.
Kebabın en lezzetli yeri orta yağlı kaburga kısmıdır. Kebap
yerken çatal bıçak kullanılmaz. Çünkü kebapın lezzetini kaçırdığı düşünüldüğü
için elle yenir.
Hacı Şükrü Çeşmeci 1949 yılında vefat edince hem damadı hemde
yeğeni Hacı Ali Şengönül dükkanın başına geçerek işletmeyi devralmıştır. Hacı
Ali Şengönül olağanüstü gayretleriyle aynı kalite ve hizmeti bozmadan 53 yıl bu
mesleği sürdürmüştür. Kebapçı Şükrü ismini daha da markalaştırarak yurt dışına
kadar ün kazanmış, Türkiyenin kebap evi markası olmuştur.
Hacı Ali Şengönül, 16.06.2001 tarihinde rahatsızlanarak vefat
etmiştir. 3. Kuşak olan büyük oğlu Hacı Şükrü Şengönül bu iş yerini devralarak
işletmeciliğin devamını sağlamıştır. Dedesinin ve babasının başarılarını ve
kalitesini devam ettirebilmek için çaba sarf etmiştir. Hacı Şükrü Gönül bu
mirası Konya halkına, yerli ve yabancı turistlere sevdirmiş daha da ün
kazanmıştır. Ailenin en ilginç yanı tarihi eserleri koruma, toplama ve
sergileme merakıdır. 3. Kuşak Hacı Şükrü deneyimli araştırmacı, iyi bir
kolleksiyonerdir. Merkez ve Meram şubeleri adeta bir etnografya müzesidir.
Duvarlarda halkın beğenisine sunulmuştur.Bu işletmede yemek yemek çok otantik
ve keyiflildir.
3. Kuşak Hacı Şükrü Şengönülün rahatsızlığı nedeniyle
oğulları olan 4. Kuşak Ali Şengönül ve Ayhan Şengönül bu iş yerinin devamını
sağlamaya çalışmaktadır. Meram şubesindeki Hacı Şükrü Fırın Kebap Evinde
müşterilerine sunmak için menü çeşitlerini fazlalaştırarak Konya mutfağını
taşımışlardır. Meramdaki Hacı Şükrü Frın Kebap Evi, Hacı Şükrü Fırın KEbap Evinin
2. Şubesi olup 3. Şubesini açmak için çalışmalar yapmaktadır. Halkımıza daha
yakın olmanın ve daha iyi bir hizmet verebilmek için şubelerini çoğaltmaya
yönelik çalışmaları vardır.